Global Binn

Dünyanın Her Yerine En Hızlı Kargolama, Teslimat, Lojistik

USA Fulfillment

Proforma Fatura Nedir? 

Proforma fatura ithalatçıya (alıcıya) iletilen teklif niteliğinde bir belgedir, mali açıdan bağlayıcılığı yoktur. Bu belge ithalatçının diline göre de (İngilizce veya diğer dillerde) düzenlenebilir. Proforma fatura hem satıcı ve ürünleri hakkında bilgi hem de satış şartlarına ilişkin bilgi içerir.

Proforma Fatura Nasıl Hazırlanır?

Proforma fatura düzenlerken dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Faturanın sağ üst köşesine proforma numarası ve tarih yazılmalıdır. Sol üst köşesine ise alıcı ve satıcının unvan ve adres bilgilerine yer verilmelidir. Gövde olarak adlandırılan orta bolümde ise satılacak ürünlerin detaylı bir listesi yazılmalıdır. Ayrıca faturanın üzerine “Proforma Fatura” ibaresi eklenmelidir.

Proforma faturada belirtilmesi gereken bilgiler ise şu şekildedir:

1- Faturanın tarihi

2- Mal / hizmet cinsi

3- Satıcının ve alıcının isim/unvan, adresleri

4- Ödeme şekli

5- Malların menşei

6- Teslim şekli

7- Mal veya hizmetin birim fiyatı/miktarı/tutarı

8- Malların ağırlığı, ebatları, miktarı

9- Sevkiyatın şekli

10- Mallara ilişkin ambalaj özellikleri, numara vb. detay açıklamalar

11- Navlun ve sigorta prim tutarları

12- Düzenleyenin imzası

Commercial Invoice (Ticari Fatura) Nedir?

Ticari Fatura olarak da adlandırılan Commercial Invoice, proforma faturadan farklı olarak satış gerçekleştikten sonra düzenlenir. Proforma teklif niteliğinde bir belge iken Commercial Invoice, alıcı ve satıcı satış konusunda anlaştıktan sonra kesilen bir faturadır. Bu bakımdan ikisinin farklı amaçlar için hazırlandığını söylemek mümkündür.

Commercial Invoice Nasıl Hazırlanır?

İhracat süreçlerinde hem Türkçe fatura (e-fatura) hem de İngilizce fatura (Commercial Invoice) düzenlenmelidir. Yani, Commercial Invoice yasal olarak zorunlu olan e-faturaya ek olarak kesilmedir. Bu iki fatura da gümrük işlemleri için gereklidir. Commercial Invoice, İngilizce olarak hazırlanmalı ve Türkçe fatura ile aynı bilgileri içermelidir. Commercial Invoice hazırlandıktan sonra kaşe ve imza basılarak gümrük için gerekli olan diğer belgelerle beraber gönderilmelidir. Türkçe fatura ürünler Türk gümrüğünden çıkarken kullanılırken Commercial Invoice alıcının (ithalatçının) ülkesindeki gümrük işlemleri için kullanılır.

Commercial Invoice’da belirtilmesi gereken bilgiler şu şekildedir:

1- “Commercial Invoice” ibaresi

2- İhracatçı ve ithalatçının unvan ve adresleri

3- Düzenleme tarihi

4- Invoice no (Fatura numarası)

5- Malın tanımı ve miktarı

6- Malın birim fiyatı

7- Malın toplam tutarı

8- Gerekliyse diğer bilgiler

İhracat Çözüm Ortağınız Olalım! 

Globalbinn Fulfillment olarak ihracat yolculuğunuzda çözüm ortağınız olmaktan memnuniyet duyarız. Kusursuz danışmanlık hizmetlerimiz ile ihracatın başından sonuna kadar her aşamasında siz değerli müşterilerimize hizmet vermekten mutluluk duyuyoruz, daha fazla bilgi için hemen iletişime geçebilirsiniz!

Bir cevap yazın