Mikro İhracat Nedir?
Mikro ihracat, her yıl güncellenen limitler çerçevesinde ve Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi vasıtasıyla yapılan ihracat türüdür. 2022 yılı için mikro ihracat limitleri 300 kilogram ve 15.000 Euro’dur. Mikro ihracat yapılırken gümrük müşavirine ihtiyaç duyulmaz, bunun yerine doğrudan ETGB düzenlemeye yetkili olan uluslararası lojistik firmaları (örneğin: PTT, UPS, DHL) ile iletişime geçilebilir. Ayrıca vekaletname düzenlemeye de gerek bulunmamaktadır. Bu anlamda mikro ihracat, klasik ihracata göre son derece hızlı ve prosedürel açıdan çok daha kolaydır.
Mikro İhracat Nasıl Yapılır?
Mikro ihracat, Küçük ve Orta Ölçekli firmalar için oldukça elverişli bir yöntemdir. Mikro ihracat yapmak isteyen işletmeler öncelikle satış yapmak istedikleri hedef ülkeyi belirlemelidir. Daha sonra hedef ülkedeki online e-ticaret platformlarında (Amazon, Etsy, Ozon vb.) satıcı hesabı yaparak ürünlerini listelemelidir.
Ürünlerin hangi e-ticaret sitesinde satılacağına karar vermek hedef ülkede yaygın olarak kullanılan ve ürünün niteliklerine uygun olan e-ticaret sitesi araştırılmalıdır, ürünün niteliklerine göre alıcıların tercih ettiği e-ticaret siteleri değişkenlik gösterebilmektedir. Örneğin: İngiltere’de satılmak istenen el yapımı bir ürün için Etsy tercih edilmelidir, bu ülkede el yapımı ürünlerin yaygın olarak satıldığı platform Etsy’dir. Yabancı e-ticaret sitelerinin kullanımı urunun tanıtımını ve pazarlamasını oldukça kolaylaştıracaktır.
Mikro ihracat gerçekleştirmek isteyen firmaların ürünlerini yabancı e-ticaret pazaryerleri aracılığıyla satmalarının bir diğer avantajı da bu e-ticaret sitelerinin ödeme sistemlerinden yararlanma imkânıdır. Ülkelerin kullandığı ödeme sistemleri değişkenlik gösterebilir, ödeme sistemlerinin güvenliğini sağlamak ve ödemeye ulaşabilmek başlı başına düşünülmesi gereken konulardır. Ödemelerin, satıcı hesabı açılan e-ticaret siteleri aracılığıyla alınması ihracatçı için büyük bir kolaylık sağlar.
KDV İadesi Nasıl Alınır?
Mikro ihracat ile satışı gerçekleştirilen ürünlerin KDV iadesi alınabilir. Gümrük Müdürlüğü tarafından elektronik ortamda onaylanan ve VEDOP (Vergi Daireleri Otomasyon Projesi) sistemine aktarılan ETGB’nin çıktısı vergi dairesine ibraz edilmeli ve KDV iadesi talebinde bulunulmalıdır.
Globalbinn Fulfillment olarak ihracat yolculuğunuzda çözüm ortağınız olmaktan memnuniyet duyarız. E-ticaret ve e-ihracat konusunda kusursuz danışmanlık hizmetlerimiz ile ihracatın her aşamasında yanındayız, daha fazla bilgi için hemen iletişime geçebilirsiniz!